بسمه تعالی
نقش تولید مرغ سایز در امنیت غذایی کشور
دکتر صیفعلی ورمقانی معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافتههای مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایلام گفت: تولید و مصرف مرغ سایز به دلیل کوتاه بودن طول دوره پرورش و کیفیت بالا در تامین امنیت غذایی کشور نقش بسزایی دارد.
دکتر ورمقانی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: افزایش بازده غذایی، افزایش تعداد دفعات جوجهریزی در سال، کاهش ریسک ابتلا به بیماریهای عفونی و ناهنجاریهای متابولیکی، افزایش تراکم در واحد سطح، بازده اقتصادی بیشتر، افزایش ماندگاری لاشه، افزایش کیفیت گوشت، کاهش چربی لاشه، ارتقای سطح سلامت و کاهش ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی مصرفکنندگان، از جمله مزایای استفاده از مرغ سایز است.
وی اظهار داشت: امروز با توجه به رشد بیرویه جمعیت جهان و محدودیت منابع آب و خاک، تامین غذا و آب یکی از اولویتهای مهم هر کشوری محسوب میشود، بنابراین نقش صنعت طیور در تامین پروتئین حیوانی مورد نیاز جوامع مختلف بیش از هر زمان دیگر مشهود، حساس و تعیینکننده است.
وی گفت: دلایل مختلف پایین بودن نسبی هزینههای تولید، بالا بودن بازده غذایی، اطمینان از عدم وجود بیماریهای مشترک جدی، برتری گوشت سفید بر گوشت قرمز از ابعاد مختلف غذایی، کوتاه بودن طول دوره پرورش و در نهایت سرعت رشد بالا در مقایسه با دام و آبزیان سبب شده تا جایگاهی رفیع، بدون رقیب و یکهتاز در عرصه تولید پروتئین حیوانی برای صنعت پرورش جوجه گوشتی فراهم آید.
معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافتههای مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایلام تصریحکرد: ایران یکی از معدود کشورهایی است که دارای مرغ لاین گوشتی است، جوجهگوشتی این لاین تحت عنوان سویه آرین تولید میشود، در سالهای گذشته این لاین توانایی تولید و پرورش گلههای اجداد گوشتی مورد نیاز کشور را داشت و به همین دلیل قسمت اعظم گوشت مرغ کشور توسط جوجه گوشتی سویه آرین تامین میشد.
وی اظهارداشت: در سالهای گذشته این جوجه گوشتی بالاترین سهم را در تامین جوجه یکروزه مورد نیاز کشور دارا بود، اما امروزه بنا به دلایلی سهم آن در میزان تولید جوجه یکروزه گوشتی کشور به شدت کاهش یافته است و سویههای وارداتی دیگر از جمله «راس»، «کاب»، «لوهمن»، «آربوراکرز» و «هوبارد» جایگاه این سویه داخلی را کسب کردهاند.
ورمقانی گفت: آزمایشهای متعددی در مورد مقایسه توان تولیدی این سویه جوجهگوشتی داخلی با سایر هیبریدهای موجود در کشور توسط مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی انجام شده و با توجه به شرایط آزمایش و سویههای مورد مطالعه نتایج متفاوتی نیز گزارش شده است. در تعداد از این مطالعات سویه آرین تقریبا توانایی رقابت با سایر سویه ها در شرایط مدیریتی و تغذیهای که بیشتر مزارع پرورش جوجه گوشتی کشور ما اعمال میکنند را دارا بوده است.